Back to school…

boys_school_1955.jpg

..ή καλώς ήρθατε στη «χωχαρούπα» *.

 

 

girls_school_1950s.jpg

Σήμερα αρχίζει η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές. Εμείς (οι εκπαιδευτικοί) ήδη απ΄την 1η του μηνός παρουσιαζόμαστε στα σχολεία, και μέσα στις 10 μέρες κατανέμουμε τάξεις, παίρνουμε και μοιράζουμε τα βιβλία και ξεκινάμε! Τα σχολικά κτίρια είναι επαρκή, καλοφωτισμένα, ευάερα, ευήλια κ.λπ.

Καλά ως εδώ? Ναι, θεωρητικά. Έλα μου όμως που η θεωρία και η πράξη διαφέρει πολύ συχνά, ειδικά όσον αφορά τον προγραμματισμό στη χώρα μας σε πολλούς τομείς και ειδικά στην Παιδεία.

Τι να πρωταναφέρω?

  • Πώς οι αποσπάσεις των εκπ/κών πάγωσαν λόγω εκλογών μετά τις 16/9 θέτοντας οικογένειες σ΄αγωνία κι ομηρία καθιστώντας τους ευάλωτους στο «μαγείρεμα», αλλά τα σχολεία ξεκινάνε στις 11 με ελλείψεις?
  • Πώς οι νεοδιόριστοι κι οι αναπληρωτές (το πρώτο κύμα) τοποθετήθηκαν σήμερα το μεσημέρι, στο παρά 2′ ? Πώς το δεύτερο κύμα που θα χρειαστεί σύντομα αμέσως μετά τις αποσπάσεις και να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν ήδη, θα περιμένουμε να προσληφθεί για να λειτουργήσουν πλήρως τα σχολεία μετά τον Οκτώβρη?
  • Πώς καθυστέρησαν τα σχολικά βιβλία κι ήρθαν λειψά όσα ήρθαν, λόγω τύπωσης των προεκλογικών φυλλαδίων? Η δε ιστορία της Στ’ αργεί εσκεμμένα για να μην αρχίζει συζήτηση και αποβεί εις βάρος της κυβέρνησης? Να μην κακοκαρδίσει τον πρόεδρο του Λ.Α.Ο.Σ?
  • Πώς φέτος άλλαξαν τα σχολικά βιβλία της Γλώσσας Β’ και Δ’ Δημοτικού και της Γεωγραφίας Ε’ και Στ’ και μας επιμόρφωσαν -υποτίθεται-όπως ήταν υποχρεωμένοι για ν΄απορροφήσουν τα κοινοτικά κονδύλια, προβάλλοντας τις συγκεκριμένες διαφάνειες που έδωσε το Π.Ι. . Στην πλειοψηφία απλά προβάλλοντας σελίδες απ΄το βιβλίο του δασκάλου, (που θα το κάναμε μόνοι μας έτσι κι αλλιώς) κι επί της ουσία ς τίποτα . Περιττό να πω πως οι επιμορφωτές οι περισσότεροι ειδοποιήθηκαν τελευταία στιγμή για το αντικείμενο που θα μας δείξουν.
  • Πώς οι απαιτήσεις έχουν ήδη αυξηθεί και πως η ύλη είναι υπολογισμένη για μαθητές μετρίου επιπέδου και πάνω για «καλό» σχολείο αστικού περιβάλλοντος (δοκιμάστηκαν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια) κι όσοι περισσεύουν απ΄τις προδιαγραφές αυτές θα κόψουν το λαιμό τους, όπως πάντα, να προσπαθήσουν αν κάνουν αυτό που πρέπει? Πως για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, όπως είπε κι ένας συνάδελφος της Ειδ. Αγωγής, είναι ακόμα χειρότερα φέτος με τα βιβλία αυτά?
  • Πώς θα χώσουμε όλοι το χέρι βαθιά στην τσέπηηη? Όσοι ψωνίσατε ήδη σχολικά και παρασχολικά το διαπιστώσατε!

Επειδή όλα αυτά είναι θέμα πολιτικής κι επειδή όλα τα χρόνια που ήμουν μαθήτρια και τώρα ως δασκάλα, την ίδια στάση βλέπω να κρατάν όσοι κυβερνούν έχοντας την Παιδεία αποπαίδι, την Κυριακή θα τους δείξω συνειδητά τη γνώμη μου !

* Η «χωχαρούπα» είναι η χώρα των χαρούμενων παιδιών σε μια ενότητα της γλώσσας της Β’ Δημοτικού. Τι σχέση έχει με τους μαθητές στα σχολεία μας? Απέχει παρασάγγας!

Καλή δύναμη να ΄χουμε λοιπόν !!!

 

59 thoughts on “Back to school…

  1. γλυκοπατατονατασσάκι

    Καλή δύναμη και καλό κουράγιο, ρενατομηλαράκι μου!!!!

    (χωχαρούπα, ε;;; Στα καινούρια βιβλία της Β’ ;;;

    Ρε τι γέλιο έχασα ! Θα το βρω να το διαβάσω… )

    και έχω να πω πως, αν ήταν όλοι οι δάσκαλοι σαν εσένα, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα – το ήξερα καιρό, μα τώρα που σε γνώρισα κιόλας… 😉

    Φιλιά πολλά, καλή αρχή.

  2. vasilis

    Kαλή χρονιά στη χωχαρούπα Ρενάτομηλαράκι μου. Καλή δύναμη για να αντιμετωπίσετε τους διαόλους και να τους μεταγγίσετε γνώσεις. Το σχολείο είναι πρώτα πρώτα οι δάσκαλοί του. Και οι απαιτήσεις από τους μεθητές έχουν πραγματικά αυξηθεί σημαντικά. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Καλό ξεκίνημα

  3. Μαρία

    Ωραία η χωχαρούπα! 🙂 Καλή αρχή και καλή σχολική χρονιά. Πιστεύω μετά τις εκλογές να βρείτε τους ρυθμούς σας και να συμπληρωθούν όλα αυτά τα κενά. Καλή δύναμη! Καλημέρες 🙂

  4. Mαριλένα

    Kαλημέρα.
    Καλη σχολική χρονιά.
    Σε σας, σε μας, δάσκαλους και μαθητές.

    Εμεις β’ δημοτικου και δεν εχουμε την περσινη μας δασκάλα σνιφ!
    Αλλά ευτυχώς, έχουμε μία ήπια και χαμηλων τόνων κυρία, δόξα τω Θεώ.

    🙂

  5. renata Post author

    Νατασάκι μου, είναι ενδιαφέρον το συγκεκριμένο μάθημα. Απλά χρησιμοποίησα το παράδειγμα για να τονίσω την αντίθεση! 😉
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! 😳

    Βασίλη μου, εγώ πάντως στην Ελλάδα ζω! Και φέτος πήρα Στ’. 🙂 Καλό κουράγιο σ’ όλους μας γονείς-μαθητές-δασκάλους! 😀

    Bebe μου, να ΄σαι καλά. Να σου πω πως 4 συνάδελφοι περιμένουν απόσπαση στο σχολείο μας κι άρα σε 2βδομάδες οι τάξεις θ’ αλλάξουν χέρια? Όσο για μένα παλιά μου τέχνη κόσκινο, κουκλίτσα μου! Νιώθω δημιουργικό άγχος! 😉

    Μαρία , μακάρι! Να ΄ρθουν και τα υπόλοιπα βιβλία και να μπούμε σε ρυθμό! Καλησπέρα 🙂

    Ζουζούνα, σ΄ευχαριστώ πολύ! 🙂 Φιλιάά

    Μαριλένα μου, μη φοβάσαι τη «Βάγια την κουκουβάγια». Στα μαθηματικά να έχεις υπόψη σου πως είναι το βιβλίο «τρέλα» ! 🙄
    Ευχάριστο αυτό! Καλή χρονιά και διπλό κουράγιο (Ραφάκι και Ελένη) σου εύχομαι! Να κυλήσει σα νερό! 😉

  6. renata Post author

    E.e. μου, θα το προσπαθήσω πάντως! 😉

    Πες με όπως θες! (E, δεν μου κάθεται καλά το «στρίγγλα»! 😉 Πάντως είμαι αυστηρή, ειδικά σε θέματα συμπεριφοράς, αλλά δίκαιη δασκάλα! )

    Φιλιάάά, γλυκιά μου! 😀

  7. evelina_z13

    Καλή αρχή,κούκλα μου!Και μη νομίζεις…υπάρχουν κι αλλού χαώδης καταστάσεις!

    -ξέρεις τι είναι να πηγαίνεις να δώσεις μάθημα στις 16:00 και στις 17:15 να σε διώχνουν γιατί η καθηγήτρια δεν έχει εμφανιστεί,χωρίς να έχει ειδοποιήσει κανέναν;;…… 👿 –

  8. ritsmas

    Η χωρα των χαρούμενων παιδιών ! Ελπιζω να είναι τα χρυσά μου όλα χαρούμενα και ν αργήσουν ναν μάθουν για τον κοσμο των μεγάλων
    Εχω μια φίλη φιλολογο , η οποία δεν ξέρει πού θα διδάξει φέτος. Περιμενει και αγωνιά. μαζί της αγωνια και ο άνδρας της που ειναι συνάδελφος μου.

    Οσο για τα βιβλία, αισθάνομαι άσχημα και μονο στη σκέψη. Εγραψα και στο ΜΕΛΟΜΑΝΟ ότι δεν ειναι δυνατόν προεκλογικά να κάνουν τέτοιες γκάφες. Μοιρα βάσκανος που λεει κι ενας γνωστός μου

  9. renata Post author

    Βασιλική μου, προσπαθώ να είμαι! Κι αυτό μου το αναγνωρίζουν πάντα ευτυχώς! 😉 Ευχαριστώ, κούκλα μου! Φιλιάά

    Εβελίνι μου, αμ το ξέρω!! Μπάχαλο η Παιδεία! 😦

    Ρίτσα, κι εγώ το εύχομαι. Αλλά δε φτάνουν οι ευχές. Ξέρεις βλέπωω! 🙄
    Όσο για τα βιβλία δεν είναι γκάφα, οργανωμένο το έγκλημα, η απαξίωση του δημόσιου σχολείου!!

    Γοργονίτσα μου, αν θεωρούν πως είμαστε όλοι κοντόθωροι και ωχαδερφιστές, ΤΟΥΣ ΓΕΛΑΣΑΝΕ! 😉 Φιλιάά

  10. sevarose

    καλη χρονια και καλη δυναμη κι απο μενα ρενατα ,,αρχισαμε κι εμεις ..αυριο τα ζουζουνια στις ταξεις.. φετος θα καλοπερασουμε ..αγοροτμηματα και ολα ζωηρα ,,αντιγραφα του ντενις του τρομερου χεχεχε..αλλα ολα γλυκουλικα

  11. QueenElisabeth

    Καλή αρχή! Και ελπίζω να στρώσουν τα διάφορα προβλήματα, να μπορέσετε να δουλέψετε κι εσείς οι εκπαιδευτικοί σωστά. Γιατί πως να δουλέψεις σωστά χωρίς βιβλία/ενημέρωση/ επιμόρφωση/ στοιχειώδη εξοπλισμό;

  12. Natalia

    Έλα έλα…..από τις προνομιούχες είσαι!
    Θάθελες να είσαι μαθήτρια στο Ν. Ηλείας και να μην ξέρεις τελικά…….αν ο Νομάρχης με το Υπουργείο Παιδείας συμφώνησαν τελικά για σήμερα ή για τις 18???????

    Και να βλέπεις αγουροξυπνημένα μουτράκια έξω από κλειδωμένες πόρτες γιατί κάποιοι……ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ???????????

  13. renata Post author

    Σεβάκι μου, θα τα καταφέρεις όπως πάντα! 😉 Φιλιάά

    Μεγαλειοτάτη μου, μακάρι! Έλα μου ντε? Αυτό αναρωτιόμαστε! 🙄

    Ναταλία μου, έχεις μεγάλο δίκιο σ΄αυτό! 😳 Μη νομίζεις πως δε σας σκέπτομαι! 😦

  14. Sotiris K.

    Καλή και παραγωγική σχολική χρονιά!

    Και πολλή δύναμη να παλεύεις την καθημερινότητα.
    Ξέρεις, θα σε στεναχωρήσω λίγο αλλά αυτή είναι η άποψή μου, ο δάσκαλος είναι λειτουργός και όσες επιμορφώσεις και να του κάνουν, τίποτα δεν θα επιτευχθεί αν ο ίδιος δεν το πιστεύει.
    Πιο απλά, μου είναι αδιάφορες οι επιμορφώσεις και οι υποδείξεις των τα φαιά φερόντων.
    Προσωπικά πιστεύω στο Δάσκαλο.

    Επιτυχίες να έχεις λοιπόν Δασκάλα!

  15. renata Post author

    Δάσκαλε(αν μου επιτρέπεις), σ΄ευχαριστώ!

    Δύναμη και κουράγιο παίρνω εκ νέου απ΄τα μάτια που κοιτώ όταν μπαίνω στην τάξη κάθε φορά. Συν το πείσμα και την «περηφάνια» ή φιλότιμο αν θες να κάνω εγώ ό,τι μπορώ καλύτερο κάθε φορά, να μην ψευτίσω αυτό που αγαπώ.

    Το ξέρω δα μετά από 13χρόνια πως οι επιμορφώσεις περί άλλων τυρβάζουν όπως γίνονται για το θεαθήναι!

    Στον αγώνα λοιπόν! 😀

  16. Ρόδι

    Καλή σου δύναμη κόκκινο μηλαράκι! Τελικά όπου και να είμαστε σ’αυτη τη χώρα, πρέπει με προσωπικό κόπο να γεμίζουμε τις ατέλειες των συστημάτων τα οποία υπηρετούμε. Για μας τους δημοσίους υπαλλήλους αυτό καθίσταται πιο δύσκολο ενώ θα περίμενε κανείς να ήταν πιο απλό. Το ‘χω δει και στη «γειτονιά μου» το επεισόδιο.
    Να ευχόμαστε πάντα να υπάρχουν άξιοι άνθρωποι σαν κι εσένα που αναγνωρίζουν τα κενά και παλεύουν να τα ισιώσουν με κάθε τρόπο. Να ευχόμαστε επίσης οι άξιοι πολιτικοί να γίνουν ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση αλλά κι αυτό θα κατακτηθεί με κόπο γιατί κι αυτό (ευτυχώς ) είναι ακόμα στο χέρι μας.
    Καλή αρχή σχολικής χρονιάς και καλή σου δύναμη!

  17. aa-duck

    Back to life… Back to reality…
    Και μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα που λες, απορώ (με την έννοια του »θαυμάζω» κιόλας) πώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, την υπομονή τους και την αγάπη τους με όλα αυτά τα ζουζουνιάρικα μέσα στην τάξη…
    Πάντα θαύμαζα (ζήλευα ίσως…) την αντοχή σας… να μη μιλήσω και για τις αμοιβές, γιατί ξέρω πως είναι δουλεια (δουλειά;..) που δεν αμείβεται ποτέ…

    Καλή δύναμη, ρενατιένια μου, και καλή αρχή 😉

    [Ντο με ταξί, μου έδωσες μια ιδέα απόψε για να καθαρίσουμε τα ντουντλσ του Αυγεία, ελπίζω να βγει σε καλό!]

  18. Ρόδι

    Πολύχρονη, πολύχρονη και πάντα να σε φυλάνε τα καλά στοιχεία της φύσης (κι ο Θεός, ω ναι, αλλά τι να σου κάνει μόνος του με τέτοια οικολογική καταστροφή), να είσαι ευτυχισμένη και αγαπητή σε όλους γύρω σου!!!
    Μεγάλο φιλί, τόοοοοοσο!

  19. alkyoni

    καλή υπομονή…
    ερώτηση…..μήπως ξέχασες κι ένα άλλο της Β ήταν νομίζω το Κ του πώς τον λένε μωρέ… κοίτα να δεις που το μυαλό μου σταμάτησε… τέλος πάντων ένα κείμενο που όλες οι λέξεις άρχιζαν από Κ ή κ …
    θύμισέ τον μου ..
    φιλάκια μηλαράκι μου

  20. renata Post author

    @ Παπί μου, πρέπει γιατί τα παιδιά δεν ευθύνονται για όλα αυτά. Αλλού κατευθύνεται η αγανάχτηση, στην «φράου» και κάθε «φράου»!
    Αντοχή βρίσκουμε εκεί που νομίζουμε πως δεν πάει άλλο κοιτάζοντας τα μάτια τους! Κι η μεγαλύτερη αμοιβή είναι να τα βλέπεις να προχωρούν σωστά παρακάτω! (Φαίνεται πως αγαπώ τη δουλειά μου? 😳 )

    Απλά ζητάμε ένα μισθό που να μας επιτρέπει να ζούμε αξιοπρεπώς και απερίσπαστοι σ΄αυτό που κάνουμε! 😉

    Φχαριστώ, παπί μου. Και σ’ ό,τι θες εγώ εδώ ΄μαι! 😀

    @Krot-ούλα μου, σ’ ευχαριστώ, γλυκό μου e-βαφτιστήρι! Κι εσύ καλά μαθήματα! 😉 Φιλάκι

    @Ρόδι μου, σ΄ευχαριστώ για τις ευχές!! Σμουουυουτς! 😀

    @Νατασάκι μου, ευχαριστώ πολύύύ! 😀 Θα το κρατήσω μέχρι τις γιορτές! ; )
    Φιλιά στον Άκη και χαιρετισμούς στον κόκκινο Κυριάκο! 😉

    @Κερασάκι μου, να ΄σαι καλά! Σ΄ευχαριστώ για την ωραία ευχή! Φιλιάάά

    @Αλκυονίτα μου, σ’ έχασα βρε! Άλλο δε θυμάμαι τώρα! Άμα βρω θα το πω! 😉 Φιλιάάά, κούκλα μου! 😀

    @Μουργάκο, ευχαριστώ βρε μούσμουλο ε μούσμουλο! 😛 Καλή ψήφο! 😉

  21. Allu Fun Marx

    Ρενάτα- κόκκινο μήλο-
    πολύχρονη, δυναμική, ευτυχισμένη και πάντα δημιουργική.
    Σου χαρίζω λίγους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ (ελαφρώς πειραγμένους)

    «Κι ύστερα δέκα χρόνια τώρα να, γιατρέ,
    που τίποτα δεν έχω μες στα χέρια μου
    να δώσω στα παιδιά της τάξης μου,
    τίποτα πάρεξ ένα μήλο
    Ένα κόκκινο μήλο
    Την καρδιά μου.»

  22. Thalasini

    Ρενατομηλαράκι

    νομίζω οτι παλιότερα που δεν είχαμε τα καλύτερα βιβλία, δεν είχαμε όλα αυτά τα ερεθίσματα, το μάθημα ήταν πιο παιδοκεντρικό. Δεν υπήρχε βιασύνη. Τώρα, γρήγορα γρήγορα να τα προλάβουμε όλα. Να τα αφομοιόσουν όμως προλαβαίνουν τα παιδιά;Ολα τα παιδιά;
    Συμφωνώ λοιπόν με όλα τα παραπάνω (ως μια γαλλικού (!) )
    και εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε σένα και του μαθητές σου!

    Νεκταρίνι 😉

  23. renata Post author

    @Αλλουφάνιε, σ΄ευχαριστώ για τις ευχές πολύύύ κι ειδικά για το ποίημα! 😀

    Μου θύμισες τα φοιτητικά μου χρόνια που ακούγοντας τα μελοποιημένα του απ΄το Μάνο Λοΐζο τα έψαξα να τα διαβάσω. Να ΄σαι καλάάάά! 😀

    @Λαχανάκι, την καλύτερη δουλειά έκανες! 😉

    @Τασσούλα μου, κι εσύ να χαίρεσαι τον αντρούλη σου, το συνονόματο! 😉 Φιλιάά

    @Παπί μου, thanks! Σμουουτς!

    @Γκουδάκι μου, ευχαριστώώ! 😀

    @Ε.e. μου, συμφωνώώώ!! 😳
    Σ΄ευχαριστώ! Θα ΄ναι με τέτοιους φίλους στο πλάι μου! 😉

    @Θαλασσινό νεκταρινάκι, και τα παλιά βιβλία είχαν πολλές αδυναμίες. Το κακό είναι πως αυτοί που τα γράφουν έχουν ξεχάσει πώς είναι η τάξη στην καθημερινότητα και ποια προβλήματα πρέπει να ΄χουν υπόψη τους! 😦

    Καλή σχολική χρονιά και σε σένα, Κυρία!! 😉

  24. alkyoni

    χαθήκαμε γενικώς!!!!!!!!!
    εγώ κόλλησα στο βιβλίο και ΔΕΝ σου ευχήθηκα
    ΝΤΡΟΠΗ μου
    ΝΤΡΟΠΗ
    ΝΤΡΟΠΗ
    ΝΤΡΟΠΗ
    ΝΤΡΟΠΗ…..
    να σε χαιρόμαστε..εννοείται και όλοι όσοι σ αγαπάνε και αγαπάς μηλαράκι μου
    🙂

  25. renata Post author

    Αλκυόνη μου, δεν πειράζει βρε! Σ΄ευχαριστώ! Κι εσύ να ΄σαι καλά! 😀

    Μεγαλειοτάτη μου, γι αυτό κι είναι πάντα καλοδεχούμενες (επειδή είναι από καρδιάς!) 😉 Κι εσύ να χαίρεσαι τον αγαπημένο σου θείο! Φιλιάά

  26. Λιακάδα

    Καλή χρονιά Ρενατάκι
    ευχομαι για τα παιδάκια σου νάσαι η δασκάλα που 8α μείνει για πάντα στην καρδιά αλλά και το μυαλό τους…
    Aσε τα χνάρια σου στο χαρακτηρα τους..πάνω από ολα.. και μετα δίψα για μά8ηση και γνώση!
    ΝΑ σε 8υμόνται με αγάπη και να φωτίζεις τα βήματά τους.. Υπάρχουν δασκαλοι και δασκαλάκια.. χιιχιχ

  27. renata Post author

    Μελιώ, σ΄ευχαριστώ! Την καλύτερη ευχή μου δίνεις! 😉 Φιλιά

    Αλκυόνη μου, αχ! εννοείς «το μικρό και το μεγάλο Κάπα». Τώρα κατάλαβα! 🙂 Η υφάντρα μας είναι καλά, ευτυχώς! 😉 Σμουουουτς!

  28. Παράθεμα: Οκτώβριος… « Αναγεννημένη

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.