Τα μάτια τους

Μετά από τόσες μέρες δεν μπορείς να ξεχάσεις τα μάτια τους. Μικρό το χωριό, θαρρείς κι απ’ το παρελθόν βγαλμένο. Το ΄χεις δει, με κάποιες διαφορές, στις ερημιές που γύριζες για να δουλέψεις. Η επαρχία ασχέτως των σημείων του ορίζοντα η ίδια. Λίγα κυπαρίσσια, ελιές και πεύκες παντού. Πλατάνια και λυγαριές στην ποταμιά. Στα ίδια μέρη γυρίζεις των παιδικών σου καλοκαιριών.

Έτσι κι εκεί φίλες πήγες να συνοδέψεις, είπες στον εαυτό σου. Μήπως να ρίξεις κλεφτές ματιές προς την ενδοχώρα, που αρνείσαι να επισκεφθείς ξανά; Κλεφτές, γιατί ούτε το μαύρο ήθελες να δεις. Τόσο κοντά στα τοπία της μνήμης σου που χάθηκαν. Ήσουνα τυχερή, που πέταξε η γη βλαστάρια πράσινα. Οι ράχες απέναντι μαύριζαν, αλλά ήταν στ’ απόσκια και δεν φαινόντουσαν καλά.

Σας περίμεναν. Περίμεναν αυτά που τα έργα των συνομηλίκων τους αγόρασαν να τους στείλουν. Τα λουλούδια απ΄τον κήπο η καλύτερη προσφορά . Ευχαρίστησες, αλλά δίστασες να τ’ αγκαλιάσεις. Στην ηλικία των μαθητών σου κι ήδη τον θεωρούν αρκετά μεγάλο και δουλεύει σαν τέτοιος. Το ξέρεις από παλιά, δεν έχει εδώ παιδιά χαϊδεμένα.

Στα μάτια τους λαχτάρα για παιχνίδι αλλά και δίψα. Δίψα να δουν κάθε τι νέο. Στα μάτια σας κοιτούσαν «τις κυρίες απ΄την πόλη». Πρόθυμα να φωτογραφηθούν στο σχολείο τους. Μια αίθουσα όλη κι όλη κι η κάθε τάξη 1-2 θρανία. Χαρά κι ανυπομονησία ν’ ανοίξουν τη μια κούτα έστω με τα παιχνίδια για το μάθημα. «Μ’ αυτά θα παίζουμε και μ’ αυτά θα μάθουμε την ώρα!» τους είπε και με τι χαρά κοίταζαν τη δασκάλα τους. Το ξέχασες πως σε τέτοια μέρη αφήνεις το σημάδι σου βαθύτερα?

Τους μαθητές σου τους πρώτους θυμήθηκες και το κάθε χωριό που πέρασες. Ξεχώρισες τα δυο ίδια ζευγάρια μάτια, πανέμορφα και μελαγχολικά. Ξέρεις πως στερούνται το βασικότερο, την καθημερινή παρουσία των γονιών τους που λείπουν. Τα μάτια τους είναι που δεν μπορείς ύστερα από τόσες μέρες να ξεχάσεις και την παρόρμηση που έκρυψες πίσω απ΄τα σκούρα σου γυαλιά.

Advertisements

14 thoughts on “Τα μάτια τους

 1. Διονύσης Μάνεσης

  Τι όμορφη ανάρτηση!
  Ναι, σε τέτοια μέρη αφήνεις τα σημάδια σου βαθύτερα. Σπρώχνεις την πορτούλα λίγο κα να, να που τα κεφαλάκια γέρνουν να δουν λίγον ορίζοντα, λίγο φως. Κι αυτό είναι για σένα, φαντάζομαι, η ουσία της δουλειάς σου, της παρουσίας σου δίπλα σε ψυχές που περιβάλλονται από μαύρο και αναζητούν περισσότερο φως.

 2. QueenElisabeth

  Εγώ τώρα τι να πω; Οι αλήθειες σου καλή μου είναι σίγουρα πιο σημαντικές από τα «δράματά» μου. Αυτά διαβάζω κι αναρωτιέμαι με τι κάθομαι κι ασχολούμαι… Μπράβο σου, που νοιάζεσαι και βοηθάς. Ειλικρινά.

 3. renata Συντάκτης

  Διονύση Μάνεση, σε τέτοια μέρη καταλαβαίνεις -αν έχεις τα μάτια σου ανοιχτά- τι σημαίνει δάσκαλος. Αυτό μονάχα.
  Βλέπω όμορφα πράγματα στη σελίδα του σχολείου σας και χαίρομαι! 🙂

  Ελισσώ μου, τα δικά σου «δράματα» -και του καθενός- είναι μέρος της αλήθειας σου (του). Ναι? Μην την υποτιμάς λοιπόν. 😉

  Το παζάρι γίνεται κάθε χρόνο στο σχολείο και ήταν χαρά των παιδιών να προσφέρουν τα χρήματα απ΄τα έργα τους γι αυτό το σκοπό. Εμείς απλά προμηθευτήκαμε το υλικό και τα πήγαμε.Η συνάδελφος εκεί έφτιαξε εκ του μηδενός το σχολείο να μοιάζει με τέτοιο. Σ’ αυτήν αξίζουν τα συγχαρητήρια.
  Εγώ είχα κι άλλα ταπεινά ελατήρια,όπως είδες! Φιλιάά

 4. papet

  Renata,

  Αν και διαβάζω τακτικά τα κείμενά σου σπανίως σχολιάζω και τώρα, που νιώθω την ανάγκη να το κάνω, μόνο να σιωπήσω μπορώ απέναντι στις λέξεις σου.
  Ωραία και η εικόνα.

  May the Force b with u…
  papet

 5. renata Συντάκτης

  Επίκουρε, όταν πλησιάσαμε φερόμουν όπως όταν τύχει να δω θρίλερ λόγω ζάπινγκ:Με την παλάμη στα μάτια και την ψυχή στο στόμα.
  Λόγω λάθους στη πινακίδα έξω απ΄τον Πύργο -ευτυχώς τελικά!-δεν πήραμε τον παραλιακό δρόμο, που φαίνεται η καταστροφή ολοκάθαρα. Θα γύριζα πίσω, τους το είχα δηλώσει.

  Βασιλική, όλα είναι καλά τώρα. Σε φιλώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s