Off

tvaddict1.jpg

Σήμερα στο μάθημα της Γλώσσας είχα σκοπό να διαβάσουμε και να συζητήσουμε με τους μαθητές μου ένα κείμενο απ΄το Ανθολόγιο «Η χιονάτη της Πάρνηθας» του Η. Βενέζη που μιλά για τα ελάφια της Πάρνηθας (καίει, το ξέρω) μιας κι είμαστε στην ενότητα με θέμα το περιβάλλον.

Από μια δικαιολογία μαθητή που έφτασε αργοπορημένος (ξύπνησε αργά, γιατί χτες βράδυ έβλεπε ως τις 1 τα ξημερώματα τηλεόραση, το «Nip/Tuck»!!!) και τα γεμάτα κατανόηση βλέμματα των συμμαθητών του, μου ήρθε μια έκλαμψη και ρώτησα πόσοι έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους. Η συντριπτική πλειοψηφία (20 στα 24) απάντησαν θετικά!

Μετά από συζήτηση έβγαλα το συμπέρασμα πως βλέπουν ως αργά προγράμματα ακατάλληλα για την ηλικία τους, σχεδόν ανεξέλεγκτοι απ΄τους γονείς! Επίσης βλέπουν παρέα με τους γονείς τους (μαμάδες κυρίως) απογευματινά τηλεσκουπίδια (βραζιλιανικα, κουτσομπολίστικα).

foxtrot.gif

Αλλαγή πορείας λοιπόν. Διαβάσαμε μια ιστορία με μπόλικη φαντασία- του Τζ. Ροντάρι- για την τηλεόραση. Ένας κύριος, μικροαστός απ’ ότι δείχνει, γυρίζει κουρασμένος και ανοίγει την τηλεόραση και ξαφνικά αρχίζουν να ζωντανεύουν τα πρόσωπα των ειδήσεων-που τις θεωρεί βαρετές του στυλ «τι με νοιάζει εμένα αν σφάζονται στην άλλη άκρη του κόσμου?»- και μπαίνουν στο σπίτι του κι όταν αλλάζει κανάλι το ίδιο γίνεται με τους ήρωες μιας ταινίας και όταν αγανακτεί μας προτείνει ο συγγραφέας 3 διαφορετικές εκδοχές για το τέλος:

α) να μπει η αστυνομία (ή ο στρατός) μαγικά απ ΄την οθόνη και να τους μαζέψει,

β) να θυμηθεί πως υπάρχει το κουμπί off κι έτσι να κλείσει απέξω τη φασαρία

και γ) να συνειδητοποιήσει πως δεν αρκεί να κλείσεις την πόρτα σου ή την τιβι γιατί τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά πως μπορεί να συμβάλλει στη λύση, να νοιαστεί!

Τους φάνηκε πολύ ενδιαφέρον- είναι εξαιρετικός παραμυθάς εξάλλου- και στη συζήτηση στόχευσα στο να μπει καλά στο μυαλό το off (πως είναι απλά το μέσο η τιβι, αλλά εμείς να κάνουμε σωστή χρήση) και να «προβληματιστούμε» για την τρίτη εκδοχή.

Περιττό να πω πως χτυπιόμαστε οι δάσκαλοι κι οι γονείς (κάποιοι συνειδητά κι άλλοι για να μην αποτύχουν στο γυμνάσιο, οι ίδιοι που τους παρέχουν την αποβλάκωση τόσο άμεσα) να στρώσουμε την έκφραση, πρώτα προφορικά και μετά γραπτά! Καμένα δυστυχώς είναι τα περισσότερα απ΄την τόση καθήλωση στην οθόνη!

tvbrain.gif

Περιμένω αύριο τις εργασίες τους με θέμα «Τι θα ‘θελα να βλέπω» . Για να δούμε … 😕

Advertisements

53 thoughts on “Off

 1. evelina_z13

  Κυρία,κυρία!!!Βλέπω κι εγώ καθημερινό βραζιλιάνικο τηλεσκουπίδι κι έχω να πω ότι για όλα φταίει ο Fernando (δηλ ο Jaime) και θέλω να πάω στο Μεξικό.Επιπροσθέτως,έβγαλα τη μικρή τηλεόραση από το υπνοδωμάτιό μου για να μη με αποσπά από το διάβασμα – πλέον,βλέπω nip/tuck στη μεγάααααλη τηλεόραση,στο σαλόνι.Ή μάλλον,δε βλέπω γιατί έχει επαναλήψεις.Μέχρι ν’αρχίσει ο καινούριος κύκλος (και του Lost,βεβαίως-βεβαίως) θα αρκεστώ σε ταινίες.Αυτά είχα να πω.Να πω και τί θά’θελα να βλέπω;;;;; (φύγανε τα δέκατα και χάρηκα… 😉 )

  😛 😛 😛

 2. Кроткая

  καλά, είσαι καταπληκτική δασκάλα!!

  αλλά αφήνω τα εγκώμια στην άκρη (αν και σου αξίζουν)

  και ρωτώ:

  μήπως έβγαλες στατιστικά -πριν να γίνει η συζήτηση- περί του ποια από τις 3 εκδοχές θα διάλεγαν αυθόρμητα τα βλαστάρια σου?

  τι τάξη είναι;

  τι είναι το νιπ τουκ?

  (αδυνατώ να πιστεψω πως το χαμένο μου αδέρφι από πανω εχει τοσο χαμηλό επίπεδο! το αποκληρώνω πάραυτα!)

 3. evelina_z13

  Όχι,χαμένο μου αδέρφι!Μη με αποκληρώσεις!Δε φταίω εγώ που έμελλε να γνωρίσω τον έρωτα της ζωής μου μέσα από μια μεξικάνικη (όχι βραζιλιάνικη) αφρολουτρόπερα!Show mercy!!!

  -τό’χω ξαναπεί : περνάω τη junkie φάση μου-

 4. Manos S.

  Δεν ξέρω αν μπορώ να κλάψω ή να προβληματιστώ. Η καλύτερη φίλη του Ιωσήφ από τον παιδικό (3 ετών να θυμίσω), έχει τηλεόραση στο δωμάτιο της, με DVD ενσωματωμένο!!!
  Και ξαναθυμίζω : ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ!!!

  Nip tuck(έτσι γράφεται) η πεμπτη (καλά θυμάμαι;;;) δημοτικού…
  ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΑΜΕ!!!

 5. Кроткая

  εντελώς όμως junkie!
  έχεις περιθώριο μέχρι τα χριστούγεννα!
  μετά θα σε βάλω στο ΚΕΘΕΑ και θα αποτοξινωθείς βλέποντας αγγελόπουλο και ακούγοντας όπερα όλη μέρα!!

 6. evelina_z13

  Πρέπει να βρείς κάτι άλλο…γιατί καί Αγγελόπουλο βλέπω,καί όπερα ακούω.

  😛 😛 😛

  (Να σου δείξω φωτο να δείς για τί μανάρι μιλάμε;;;;;Μπαρδόν…ωραίο άνδρα ήθελα να πω 😉 )

 7. renata Post author

  @E-ανίψι, τςςςςςςςςς! που λέει κι Ντόλυ ! Στέρηση θέασης για μια βδομάδα είναι η τιμωρία σου! 😛
  Είδες που σε δυσκόλευε στο διάβασμα? ε!ε! ε! 😉 Άμα αρχίσει το Lost , χάνεσαι, το έχω ζήσει! 😀
  Το πλάσμαααα (Julian) σε tv plasma? Θα κλάψωω!

  @Κροτ-άκι μου, σ΄ευχαριστώ! (δε θα κοκκινίσω, δε θα κοκκινίσω!)
  Επειδή είχα ξανά έκτη (Στ’) ξέρω πως πολλοί προτιμούν την πρώτη (μαγική λύση-ομαλή συνέχεια της ιστορίας) και κάποια τη δεύτερη (κλείνω την τιβι και τα προβλήματα απέξω).
  Αυτά μισά την πρώτη πιο λίγα με τη δεύτερη και κάνα δυο την τρίτη (έχουν συνειδητοποιημένους γονείς ). Όμως τα ρώτησα, εννοείται!
  Το Νιπ/τουκ είναι μια σειρά αμερικάνικη με δυο πλαστικούς χειρουργούς (ο ένας ηθοποιός μμμμμμ!). Έχει σήμανση «άνω των 15 χρονών» !
  Όσο για το χαμένο σου αδέρφι, είδες η τιβιιιιιι ? 😀

 8. renata Post author

  @Εβελίνι, να σ΄αποκληρώσει να μάθεις! 😛
  Η φάση αυτή μήπως επιμηκύνθηκε λόγω της πλάσμα? 😉

  @Μάνο, να προβληματιστείς για το μέλλον!Δεν κινδυνολογώ, ούτε δαιμονοποιώ την ΤV προς Θεού. Απλά με μέτρο!
  Έκτη τάξη κι ευχαριστώ για τη διόρθωση! 🙂

  @Κροτάκι, ανέλαβε υπεύθυνα εσύ την ασθενή! 😉

  @Εβελίνι, μην αντιμιλάς στην υπεύθυνη!
  Έχω αρχίσει και νιώθω σαν την Ντόλυ, όταν της κάνουμε τα σοβαρά ποστ chatroom! Αλλά επειδή έχω υποπέσει στο σφάλμα πολλάκις (παλιές καλές εποχές, ανάθεμα στο moderation), δε μιλάω! 😆
  Μην το ξεφτιλίσουμε όμως!

  @Mάνο, δεν πειράζει! 🙂

 9. renata Post author

  @Κροτάκι, οκ. Θα μείνω ήσυχη! 😉
  Σάκης, όπως λέμε Sakis? Γερό βασανιστήριο αυτό! 😆

  @Τασσούλα, από μια ηλικία και μετά έχουμε παγιώσει λεξιλόγιο και τρόπο έκφρασης. Το θέμα είναι η σωστή διαχείριση του χρόνου και της ποιότητας! 😉
  Φιλιά στο Σβουράκο! 😀

 10. ritsmas

  ρενατάκι, διαβολάκια, τερατάκια ολα τους. Ειναι ενα θεμα που με απασχολεί πολυ παρ ότι δεν διδάσκω , αλλά εχω επαφή καθημερινά με κειμενα. Τα παιδιά ομως εθίζονται υπερβολικά μεσα από την τηλεοπτική εικόνα. Η έντονη και συνεχής πληφορόρηση η οποία ειναι…ασσυμετρη και άτακτη , αλλά και τα πολλά χρώματα ναι μεν ξυπνούν το νου, αλλά από την άλλη γινονται τροχοπέδη ουσιαστικής γνώσης
  Καλη δυναμη ρενατάκι, περιμένουμε τις εξελίξεις βεβαιως

 11. evelina_z13

  Σάκη άκουγα στα νιάτα μου….και μην ξεχνάς ότι μία εκ των αγαπημένων μου ταινιών είναι το «La femme d’a cote» του Francois.Να δω πού θα με πιάσεις!!!! 😛 😛 😛

  e-θεία,»στέρηση θέασης για μια βδομάδα»;; Μην είσαι τόσο σκληρή…Με τέτοιο πλάσμα,που ν’αντέξω το άμοιρο!!!

  😛

 12. Mαριλένα

  Στο δικό μας το σπίτι, τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο υπήρξε από πολύ πολύ νωρίς.
  Ομως, υπήρξε και βίντεο.

  Μιλάμε για δεκαπέντε χρόνια πριν, όπου φυσικά και το παιδί στην ηλικία των δύο χρόνων έβλεπε κινούμενα σχέδια και τα έβλεπε στο δωμάτιο του.

  Πρόγραμμα τηλεοράσεως, όχι δεν έβλεπε, γιατί φοβόμουν τα διαφημιστικά των ταινιών που «έπαιζαν» ενδιάμεσα κι έτσι είχα προμηθευτεί πολλές ταινίες (όπως η Φαντασία του Ντίσνεϋ πχ) που παρακολουθούσε με μεγάλη ευχαρίστηση.

  Και να υπενθυμίσω πως στα παιδιά, αν αρέσει καποια ταινία, τη βλεπουν εκατοντάδες φορές (χωρίς υπερβολη).
  Η Φαντασία λοιπόν (για να χρησιμοποιήσω το συγκεκριμένο παράδειγμα) μόνο καλό μπορούσε να κανει στη μικρή.

  Οπως και ο Μπόλεκ με τον Λόλεκ.
  Οπως και τόσα άλλα ελεγμένα εκ των προτέρων.

  Δεν βλάπτει λοιπόν η τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο, βλαπτει το πως την χειρίζεσαι και τι ακριβώς επιτρέπεις να δει το παιδί.

 13. renata Post author

  @Ρίτσα, μα δε φταίνε αυτά! Κι ούτε λέω να την εξοβελίσουμε απ΄τη ζωή μας, απλά να προσέχουμε! 😉

  @Εβελίνι μου, είμαι αυστηρή! Όχι, παίζουμε! 😉

  @Μαριλένα μου,
  Δεν βλάπτει λοιπόν η τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο, βλαπτει το πως την χειρίζεσαι και τι ακριβώς επιτρέπεις να δει το παιδί. Ακριβωώώως!
  Φαντασία? Τυχερά τα κορίτσια σου! 😀

 14. μούργος

  βρε ρενατα, τι ψαχνεις;
  ψυλλους στα αχυρα!!
  το κλειδι στο θεμα σου ειναι αυτο:
  ..
  λες…»Επίσης βλέπουν παρέα με τους γονείς τους (μαμάδες κυρίως) απογευματινά τηλεσκουπίδια (βραζιλιανικα, κουτσομπολίστικα).»
  εκει ειναι η ουσια.
  εχει ενδιαφερον να ρωτησεις διεξοδικα για το τι βλεπουν οι γονεις τους.
  βαλτα να κανουν εργασια με το βλεπουν οι γονεις τους στην τιβι και τι προσδοκιες εχουν (οι γονεις τους) απο αυτη.
  και θα δεις αμεσως μπροστα στα ματια σου το προβλημα!!

 15. Mαριλένα

  Eυχαριστώ Ρενατάκι.
  Κι η Φαντασία εκτός των άλλων, ειναι εξαιρετική γιατί μπορεί να ειναι η πρώτη επαφή του παιδιού με την καλή μουσική και να το κάνει να την αγαπήσει εύκολα (την κλασσική μουσική εννοώ).

  xxx και καλό βράδυ 🙂

 16. renata Post author

  @ Μούργε, έχεις την εντύπωση πως μέσα απ΄τις προτιμήσεις τους δε θα καταλάβω τι βλέπουν με τους γονείς τους ?
  Δεν μπορώ να τους βάλω όλους στο ίδιο τσουβάλι. Στο κάτω κάτω ο καθένας έχει το δικό του επίπεδο κι αυτό δεν αλλάζει. Δεν μπορώ να επιβάλλω το τι θα δουν στους ίδιους, στα παιδιά μπορώ να επέμβω ως ένα σημείο και το κάνω.
  Αν δεις από πάνω το σχόλιο της Μαριλένας τα λέει όλα, ειδικά το υπογραμμισμένο κομμάτι που έχω βάλει στην απάντηση.

  @ Μαριλένα μου, μα είναι αριστούργημα και γι αυτούς τους λόγους που ανέφερες! 😉
  Έχω πάει στην τάξη (όταν συμπλήρωνα ώρα σε μεγάλη τάξη, πάντα μουσική διάλεγα) κλασσική, κάποια πιο εύκολα κομμάτια στην αρχή όπως και τζαζ κι άλλα. Στην αρχή τα ξένισε μετά όμως την τρίτη -τέταρτη φορά (είμαι επίμονος άνθρωπος) μου τα ζητούσαν. 😉

  Φιλιάά

 17. laxanaki

  Κυρία κυρία είσαι φοβερή!!! Καλά βλέπουν μικρά παιδιά nio tuck??? Εγώ που είμαι λάχανο ολόκληρο δεν μπορώ να δω!!! Άμα γράψω και γω την εργασία αυτή θα πάρω γλυφιτζουράκι??? έστω ένα χωνάκι???? 😉

 18. tassoula

  Nαι δεν βλάπτει η τιβι στο παιδικό αλλά αν το παιδί ξυπνησει το βράδυ??Τελοσπάντων είναι ολόκληρη ιστορία και θέλει πολύ συζήτηση το όλο θέμα.
  Sorry που ρωτάω αλλά…με το…..
  ….από μια ηλικία και μετά έχουμε παγιώσει λεξιλόγιο και τρόπο έκφρασης……
  μπερδέυτηκα!!!
  Καλημέρα!

 19. ελένη

  πολύ καμαρώνω !!!

  (που είμαι φίλη σου 😉 )

  δεν το ήξερα πως τους έβαζες κλασσικη και τζαζ..

  είναι πολύ τυχερά τα παιδιά σου – αλλά πολύ!

  (μην κοκκινίσεις γιατί ρίχνω το επίπεδο κατακόρυφα και κάνω τσατ….

  @Εβελίνα: κι’ εγώ νιπ τακ
  @Κροτίδι: άσε το παιδί να βλέπει ότι θέλει παιδί μου!
  @Μαριλένα: άπειρες φορές τη Φαντασία!!!

  ΕΠΙΣΗΣ, να ομολογήσεις αμέσως Ρενατένια με τι κούπες πίνεις καφέ στο σχολείο!!!!!!!!!!!!
  😛

 20. Кроткая

  Εβελίνα, 2 εβδομάδες κλειδωμένη σε δωμάτιο χωρίς τηλεόραση και στερεοφωνικό!
  Δεν βλέπω άλλη λύση.

  Μου άρεσαν πολύ τα σχόλια του Μούργου και της Μαριλένας και συμφωνώ μαζί τους πολύ!!!

  Κίβι, μη μου πεις! Γουίνι?!?!?!
  αχ, δεν θα το αντεξω!!!!

 21. αλεπού

  κανονικά δεν θα έπρεπε να μου κάνει εντύπωση (η τηλεόραση στα παιδικά δωμάτια εννοώ), αλλά μου κάνει. Για να είμαι πιο συγκεκριμένη, μου κάνει την χείριστη εντύπωση. Αλλά πίσω από κάθε τέτοιο παιδάκι, κρύβεται ένας γονιός με σοβαρές ευθύνες επί του θέματος.
  Σας θαυμάζω εσάς τους εκπαιδευτικούς, τουλάχιστον όσους αντιστέκεστε στα κακώς κείμενα και συζητάτε μαζί τους. Μπράβο 🙂
  ΥΓ: έχω και μια απορία. Το ξύδι πώς γράφεται σήμερα; ( σε 9χρονο γνωστό μου παιδάκι ή δασκάλα τό έγραψε με ι – βλέπεις αρνούμαι και να το επαναλάβω).

 22. ελένη

  συνεχίζω ακάθεκτη το τσατ:

  @Κροτίδι
  ΠΟΥ το ξέρεις;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  αφού δεν στο είπα.
  μπαααα

  @αλεπού
  και το πηρούνι = πΙρούνι
  άστα!

  Ρενατένια :
  το Τςςςςςςςςςςςςςςςς είναι του Λέοντος.
  νταξ;;;;
  όχι όλες τις τιμές στον μπλογκόλιθο 1!!!!

 23. QueenElisabeth

  Δε θα μου ξαναμιλήσετε, ούτε η Ρενατένια ούτε η Κροτ μετά από αυτό αλλά κι εγώ βλέπω Nip Tuck, και Grey’s Anatomy και DrHouse και όποιο CSI βρεθεί μπροστά μου και (σπάνια πια γιατί έμεινα πίσω) Desperate Housewifes και Weeds και πιο παλιά Friends και Sex and the City και τώρα τρέχω να φύγω πριν με βάλετε κι εμένα σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης όπως την evelina…

 24. renata Post author

  @ Δημοσθένη, τις είδα. Αποδελτίωσα προτιμήσεις κι αν προλάβω θα τις ανεβάσω σήμερα!

  @ Λαχανάκι, όσα χωνάκια θες! 😉 ❤ ❤ ❤ ❤

  @ Τασσούλα, εννοείται πως έχεις καθορίσει από πριν το περιεχόμενο! 😉 Δες και της Μαριλένας το σχόλιο!
  Εννοώ πως μπορούμε μεν να γίνουμε καλύτεροι, πιστεύω εξάλλου στη δια βίου εκπαίδευση (σοφός ο Σωκράτης) αλλά τα βασικά στοιχεία έχουν τεθεί!

  @ Ελένη, εγώ ακόμα περισσότερο! 😉 Την τρίτη χρονιά λοιπόν τους έβαλα και όπερα (Βέρντι, χορωδιακό κομμάτι).
  Στο σχολείο έχω από πέρσι μια με παιδική ζωγραφιά (τελικά μοιάζει του Γκαρή, θα την ανεβάσω κάποια στιγμή τη φωτο) και φέτος έφερα μια με το Γουίνι ! Δώροοο! 😀

  @ Krot, με το μαλακό η απεξάρτηση, μην κλατάρει η ασθενής! 😆

  @ Αλεπού, ευχαριστώ! Το ξύδι γράφεται με -ι πλέον διότι ο κος Μπαμπινιώτης το ετυμολογεί απ΄το «όξινος» κι όχι απ΄το «οξύ»! Πολλές λέξεις άλλαξαν, αλλά εγώ δεν τις διορθώνω επιθετικά, απλά παραθέτω πως γράφονται κι έτσι!

  @ Ελένη, κι αυτή βουλωμένο γράμμα διαβάζει! 😆
  Όσο για τη διόρθωση ,έχεις δίκιοο!

  @ Γοργόνα μου, τ΄ανθολόγιο. Τ΄αναγνωστικά έχουν χρηστικά κείμενα πλέον.
  Είναι μοναδικός, ειδικά η «Γραμματική της φαντασίας». 😉

  @ Τασσούλα, σμουουουτς! 🙂

  @Μεγαλειοτάτη μου, εγώ σου μιλάω πάντως!! Δεν είσαι όμως 11 χρονών (για το Νιπ/τουκ)!
  Το e-ανίψι το βάλαμε στην απεξάρτηση λόγω βραζιλιάνικων κυρίως! 😉 Άκου βρήκε τον άντρα της ζωής της σε «μεξικάνικη αφρόλουτρόπερα!»
  Εσύ πάλι παραπονιέσαι πως δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις? Ε!ε!ε!
  Τα CSI είναι εξαιρετικά, ειδικά το Miami! Επίσης ο Μονκ! 😉

 25. evelina_z13

  Λοιπόν…την τηλεόραση την παλεύω – έχουμε και βίνννντεο και τα γράφουμε άμα λάχει! 😛
  …αλλά στερεοφωνικό…ούτε που να το σκέφτεστε!Αν μου κόψετε τη μουσική,θα μελαγχολήσω άσχημα κι άντε να με συνεφέρετε μετά!!!!!

  Ακούς εκεί…στο πρώτο ολίσθημα αμέσως τιμωρία!!!

 26. CrazyTourist1

  Κυρία, κυρία…
  Εγώ βλέπω στην τηλεόραση μπάλα και CSI…

  Πλάκα, πλάκα τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο δεν είχα ποτε!:(
  Kαι πρέπει να έχει αλλάξει πολύ το ανθολόγιο. Άκου Ροντάρι! Κάτι είναι κι αυτό…Αν και από ότι θυμάμαι ο κάθε δάσκαλος επιλέγει ποια κέιμενα θα κάνει, ή όχι? Είναι καθορισμένή η «ύλη» σε τέτοιες ηλικίες;

  πΙρούνι?? Το ξύδι κάπου το χα δει με Ι αλλά και το πηρουνι…Και μια που το φερε η κουβέντα, σήμερα στη δουλειά είχαμε μια αντίστοιχη κουβέντα για το κτή(ι;)ριο. Μπορείς να με διαφωτίσεις και επ’αυτού?

 27. Natalia

  Θα γίνω πολύ κουραστική ξανά….το ξέρω.
  Μα έχεις δει τελευταία τα παιδικά που αρχίζουν στα κανάλια με εξαίρεση το Άλτερ;
  Απαίσια ρομποτ με φάτσες ανατριχιαστικές, όπλα, αίματα, να σκοτώνονται έτσι…. χωρίς λόγο, χωρίς ένα -έστω- βαθύτερο νόημα…..

  Κι έχω κάτιιιιιιιιιιιιιι φιλενάδες…… που μου ουρλιάζουν πως είμαι υπερβολική όταν πριν δουν τα παιδιά, ελέγχω ποιο κανάλι παίζει!!!!

  Μπράβο σου Ρενάτα μου…. πολύ σε χαίρομαι…..!

 28. renata Post author

  @ Κροτάκι μου , εμένα μ΄αρέσει ! 😛 Είναι λιχούδης , καλός φίλος κ.α.

  @ Θαλασσομπερδεμένη, τον Julian! 😉
  Άσε που πλέον δεν το βλέπω, το σιχάθηκα (το σίριαλ)!
  Για τις εργασίες αύριο, μόλις γύρισα .

  @ Εβελίνι μου, θα επιληφθώ του θέματος! 🙂
  Βίντεο απαγορεύεται δια ροπάλου!

  @Τρελοτουρίστα (σωστά? ), τα νέα ανθολόγια είναι αξιόλογα κι έχουν κείμενα απ΄τη νεότερη παιδική λογοτεχνία, ελληνική και ξένη!
  Λοιπόν για το κτίριο ερίζουν ως προς την ετυμολογία.
  Απ ΄το κτίζω, άρα ι η μια, θεωρία,
  κατάλοιπο απ΄το διδακτήριο, άρα η η άλλη.
  Θεωρώ σωστό -προσωπικά- το ι. Αύριο θα κοιτάξω το νέο λεξικό και θα σου πω πιο καλά!

  @ Μεγαλειοτάτη 😀

  @Ναταλία, δε γίνεσαι κουραστική!Μην το ξαναπείς!
  Πώς δεν τα΄χω δει! Χάλια, των χαλίων, τα χάλια , ω! χάλια!
  Έχω κάνει αγώνα με τον ανιψιό πριν 6 χρόνια να τον ξεκολλήσω κάθε Σάββατο από κάτι Γιου-γκι-ο και τα παρεμφερή!!
  Καλά κάνεις!!Οι φιλενάδες σε λίγο καιρό θα δουν κι ίσως καταλάβουν! Φιλιά στις κοριτσάρες σου! 😀

 29. mafioza

  Το έχω ξαναπεί. Είναι ειρωνεία…
  Τηλε-όραση = βλέπω μακριά.
  Ούτε μέχρι τη μύτη μας, όχι μακριά…
  Εγώ πλέον την εχω «πετάξει» την tv από το πρόγραμμά μου.

 30. Anna

  Καλημέρα! Καλά κάνεις και τα συμβουλέυεις, ίσως να μην σε ακούσουν αλλά μετά από κάποια χρόνια στην εκπαίδευση βλέπω ότι κάποια μικρά πραγματάκια που πριν χρόνια έιχα πει στα παιδιά και τότε φάνηκε ότι δεν με ακουγαν σήμερα τους είχε γίνει βίωμα.

 31. το e-ανήψι

  » Άκου βρήκε τον άντρα της ζωής της σε “μεξικάνικη αφρόλουτρόπερα!”»

  Θα σου δείξω βιντεάκι από το youtube -της σειράς,δίχως μεταγλώτιση- και να δω τι θα μου πείς μετά!!!!! 😛

  QueenElisabeth,μη στενοχωριέσαι καλή μου….Έχεις πολλούς υποστηριχτές! 😉

 32. Αταίριαστος

  Όχι ρε γαμώτο, δεν τη φανταζόμουν τέτοια κατάσταση! Το σίριαλ το έβλεπα κάπου-κάπου το καλοκαίρι. Πολύ καλό αλλά τελείως ακατάλληλο για παιδιά. Δεν ξέρω, ίσως επειδή μου φαίνεται αδιανόητο να υπάρχει τηλεόραση στο δωμάτιο του παιδιού αλλά και επειδή ο δικός μου σπανίως μένει ξύπνιος μετά τις 10.30, όλα αυτά μου φαίνονται τρα-γι-κά.

 33. renata Post author

  @ Μαφιόζα, είναι επιλογή σου. Εγώ εστιάζω στο θέμα των παιδιών και στη χρησιμοποίηση του μέσου!

  @ Άννα, απλά κάνω ότι μπορώ ν’ αρχίσουν, αν όχι να συνειδητοποιούν, να σκέφτονται κριτικά για κάποια θέματα.
  Κάτι απ΄αυτά που λέμε μένουν όντως! Ενθαρρυντικό! 🙂

  @Ε-ανίψι, θα φωνάξω την Κροτ! Μαζέψου! 😛 Όσο για τη Μεγαλειοτάτη μας, δεν τη βλέπω καλά! 😆

  @ Αταίριαστε, αυτό είναι το θέμα!!

  Στις εργασίες τους λοιπόν πέρα από τις ισορροπημένες επιλογές των μισών (λίγες παιδικά, άλλες τόσες ντοκιμαντέρ, 2-3 ειδήσεις, κι άλλες 2-3 το βράδυ με σίριαλ ελληνικά) είδα τρελά πράγματα.
  Π.χ. 6 ωρες κινούμενα, 3 αθλητικά, 3 σιριαλ, 2 ειδήσεις, 2 θριλερ
  Σ’ άλλο : όλο το 24ωρο παιδικά εκτός απο 3 βραζιλιάνικα,
  και σε πολλά πρωινάδικα-κουτσομπολιό-βραζιλιάνικα-σίριαλ (ντοκιμαντέρ μήτε για δείγμα), ένα που μου έγραφε 1 ώρα ειδήσεις-1 παιδικά-1 αθλητικά-1 θρίλερ-1 σίριαλ επαναλαμβανόμενο κυκλικά και άλλα τέτοια! 😯

 34. Αγριο - Κερασο - Ζουζούνα

  Ηρθα απο εδώ και … συγχίστηκα με όσα διάβασα. Α, ρε κοριτσάκι, που παιδεύεσαι να εκπαιδεύσεις ανόητα τέκνα, ανόητων γονιών! Τι τραβάς ! δεν ξέρω, δεν έχω παιδιά, και στην ηλικία μου, δεν θα αποκτήσω πλέον, ώρες-ώρες όμως αναρωτιέμαι. Ετσι μεγαλώσαμε εμείς? οχι. και δεν υπάρχει σύγκριση. Παιδιά κάνουν όλοι. Πόσοι ξέρουν να τα μεγαλώσουν… λέει η δική μου μάνα. Αδικο δεν έχει. Υπομονή και κουράγιο στο έργο σου.

 35. Mαριλένα

  Zουζούνα μου, μη μου συγχίζεσαι μονο!

  Θα σου στείλω τραγουδάκι να ηρεμήσεις.

  Εγώ, εν τω μεταξύ, παω να αναλογισθώ τις ευθύνες μου, που ως επιπόλαιος γονέας επιτρέπω στο παιδικό δωμάτιο την τηλεόραση 😀

 36. nikos

  Ωραίο blog.Νόμιζα οτι η μόνη Ρενάτα που υπάρχει σε αυτή την χώρα είναι η αδερφή μου.Επιτέλους βρήκα και δεύτερη..και τώρα δεν θα νομίζει οτι είναι ξεχωριστή…χεχεχε

 37. ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ

  Πριν 5-6 χρόνια ένας δάσκαλος της Δ’ τάξης άκουσε από τους μαθητές του μια άγνωστη λέξη: «τσάκα». Έκανε το λάθος να ρωτήσει τι σημαίνει αυτό.
  Με μιας, τα μάτια των μαθητών του γούρλωσαν από έκπληξη ανάμικτη με δυσπισία. «Μα καλά, κύριε, δεν βλέπετε τον Τσάκα;» ρώτησαν. Ο φουκαράς δεν τον έβλεπε και το ομολόγησε.
  Σχεδόν οικτίροντας τον οι μαθητές του με πολύ υπομονή του εξήγησαν τι είναι «Τσάκας» και τι «big brother». Σχεδόν όλοι ομολόγησαν περήφανα πως έβλεπαν πάνω από 3 ώρες τη μέρα (από το NOVA) τη σειρά εκτός από 2 που δεν είχαν NOVA και περιοριζόταν σε 1 ώρα τη μέρα.
  Το χειρότερο ήταν πως οι μαθητές έχασαν κάθε εμπιστοσύνη στις γνώσεις και την αυθεντία του δασκάλου τους και εκμυστηρευόταν στους γονείς τους πως μιλά συνεχώς για πράγματα έξω απ΄τη ζωή όπως η Γλώσσα τα Μαθηματικά και η Ιστορία.
  Το τέλος αυτής της ιστοριούλας δε γράφτηκε ακόμα.

  ΥΓ: Αυτό το nip tuck είναι εκείνο που μετά το λουτρό αίματος από τις πλαστικές (του) κώλου οι λαμπεροί χειρούργοι πηδάνε τις πατσούρες που μόλις έκαναν γκομενάρες; Από τα σχόλια, πρόσεξα πως μόνο γυναίκες το βλέπουν.
  Άβυσος οι ονειρώξεις του (wanna be) ωραίου φύλου: θέλει Φουστάνο και Σόμερς σε συσκευασία 2 σε 1 (όπως σαμπουάν και ΜΑΛΑΚτικό) !!!

 38. renata Post author

  @ Ζουζούνα, όχι όλοι στο σακί βρε!
  Τι θα πει «παιδεύομαι να μαθαίνω τέκνα…» ? Αυτή ΄ναι η δουλειά μου και μ΄αρέσειιιιιι!
  Μην ανατρέχουμε αμέσως στο εμείς τότε! Κάθε εποχή έχει και τα θετικά και τα αρνητικά, όχι στην παρεθοντολαγνεία!

  @ Μαριλένα μου, στείλτης!;’! 🙂

  @ Νίκο, δεν με λένε Ρενάτα ως όνομα, αλλά ως ιδιότητα (ανα-γεννημενη)! Θα το κάνω disclaimer τελικά!
  Ο καθένας είναι μοναδικός! 😉

  @Αδερφέ, μη μου θυμίζεις την εποχή αυτή! Ξέρεις ποιο είναι το χειρότερο? Να μπαίνεις σε γραφείο δ/λων και εκεί να συζητάνε μόνο για τον «Τσάκα» ! Φλύκταινες έβγαζα!

  Ναι , αυτό είναι!
  Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! Ισχύει και για τα δυο φύλα! 😀

 39. Mαριλένα

  Κολοκυθόπιτα θα κάνω, σοβαρά τώρα.

  Αλλά, κοιταξτε μία σύμπτωση!
  Κολοκυθόπιτα με τυρί και μπεσαμέλ (ίσως).

  Καλό βράδυ Ρενατάκι αναγεννημένο και τα λεμε αύριο ξανά 🙂

 40. renata Post author

  Μαριλένα μου, τρέχουνε ήδη τα σάλια μου! Μ΄αρέσει πολύ η κολοκυθόπιτα! 🙂

  Κι εγώ θα βάλω φωτογραφίες απ΄τις κούπες (του καφέ) ν’ ανεβώ λίγο, γιατί σήμερα ήταν δύσκολη μέρα! Φιλιάάά

 41. ritsmas

  Επιτέλους εμαθα απο τον Αμετανότητο ποιος ειναι ο τσάκας.
  Δεν φταινε τα παιδιά ; Προφανώς δεν φταίνε. ΟΙ ευθύνες ειναι πάντα συλλογικες, όμως. Και δεν εχω απαντήσεις σε όλα αυτά τα θέματα που προκύπτουν απανωτα, δίχως ανάσα, ενώ εμείς ασχολούμαστε με το βιβλίο της ιστορίας και το λογο των παπαθεμελήδων και των βοριδιδων. Ελεος Ρενατακι μου καλό
  ρτις

 42. CrazyTourists

  Πολύ ωραίες οι κούπες σου!! Αν οι γονείς «παρκάρουν» τα παιδιά μπροστά στο κουτί τι να κάνουν κι αυτα;
  Αντί να διαβάζουν βιβλιαράκια να ταξιδέψει το μυαλουδάκι τους κάθονται και βλέπουν βλακείες!

  CrazyTourist2

 43. renata Post author

  Ρίτσα, ναι! Γι αυτό ο καθένας ας κάνει ό,τι κρίνει σωστό!

  Όσο για τη συζήτηση σχετικά με το βιβλίο της Ιστορίας, θα μου επιτρέψεις να έχω αντιρρήσεις. Έχει προβλήματα η διδακτική του φιλοσοφία ως προς την ικανότητα των παιδιών να εργάζονται κατευθείαν με τις επιλεγμένες πηγές κάνοντας έτσι αποσπασματική προσέγγιση της ιστορίας!Πέρα απ΄τ΄ασυγχώρητες διατυπώσεις εννοείται!!

  Τρελοτουρίστρια (?), χαίρομαι που σ’ άρεσαν! 🙂

  Γι αυτό κάνουμε ότι μπορούμε ν’ αλλάξουμε τις συνήθειες τους στο μέτρο του δυνατού! Δεν παραιτούμαι εύκολα εγώ(γενικώς)!! 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.